Alp, Yeraltı suyumuz da kıtlık var. NASA tarafından yayınlanan haritalar bunu söylüyor. Su kaynaklarımızın ne kadar önemli olduğu bu harita gözler önüne seriyor. Murat Dağı’nda ki içme sularının önemini bir kat daha fazla bize hatırlatıyor “dedi.

Alp paylaşımında; NASA, resmi internet sitesi üzerinden Türkiye’nin yeraltı sularının durumuyla ilgili bir harita paylaştı ve durumu değerlendirdi. Yayınlanan haritaya göre Türkiye’deki yer altı suları ortalama seviyenin ciddi derecede altına inmiş durumda.

NASA tarafından uydularla hesaplanan yeraltı suları haritasında mavi kısımlar, normalden fazla su olan bölgeleri, kırmızı ve turuncu renkteki kısımlar ise normalden az su olan bölgeleri göstermektedir” şeklinde bilgi verdi.

Kuraklık tehlikesine rağmen Murat Dağı’nda maden aranmak isteniyor

Ege Bölgesi’nin önemli su havzası ve su kaynaklarının çıkış noktası Murat Dağı, altın-gümüş madeni kapasite artırımı projesi ile tehlike altında. Yaşam alanlarını savunan aktivistler, 10 milyon metreküp suyun maden çalışmalarıyla boşa harcanacağı ve 415 hektarlık alanda 400 bine yakın ağacın kesileceğini belirtiyor. Ayrıca hem içme hem de termal sıcak suyun aynı anda çıktığı nadir dağlardan olan Murat Dağı, 1. derece deprem riskinin olduğu bir bölge.

Kütahya ve Uşak arasındaki Murat Dağı’nda 2010’dan bu yana maden çalışmaları kapsamında sondaj yapan Anadolu Export Maden A.Ş., “Altın-gümüş madeni kapasite artırımı, pasa döküm ve kırma eleme tesisi” kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulundu.

10 il etkilenecek

Altın-gümüş maden arama çalışmasından etkilenecek iller Uşak, Kütahya, Eskişehir, Denizli, Afyon, Manisa, Aydın, İzmir, Bilecik ve Adapazarı. Özellikle Uşak ve ilçesi Banaz’ın içme suyu kaynağının altından geçen maden sahası, bölgede büyük risk oluşturuyor. Uşak’ın içme suyu ihtiyacının yüzde 40’ı, Banaz’ın ise yüzde 90’ı arama çalışması planlanan bölgenin altından karşılanıyor.

Uşak üniversitesi'nden şenlikli açılış Uşak üniversitesi'nden şenlikli açılış

Gözünü para hırsı bürümüş madenciler şimdi de Uşak’ın su kaynaklarına göz dikti

Murat Dağı’nda maden çıkarmak isteyen şirkete Bakanlık onay vermedi. Ancak şimdi de Zorlu Holding bünyesinde yer alan Meta Nikel Kobalt Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ, Uşak’ın başlıca su kaynağı olan Küçükler Göledi ve Çokaran Mağarası’nı kapsayan çok geniş bir alanda nikel medeni çıkarabilmek adına ÇED onayı için çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’na başvurmuş durumda.

Anlaşılan o ki; gözünü para hırsı bürümüş maden şirketlerinin ne NASA’nın yayınladığı kuraklık haritası umurunda Ne de Uşak ve Uşaklının susuz kalması umurunda.

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK