Üzerinde 100 gram metamfetamin (Kristal ) yakalanan şüphelinin çıkarıldığı mahkemece tutuklandığı bildirildi.

Metamfetamin Nedir?

Metamfetamin, santral sinir sistemini uyaran ve dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tedavisi için kullanılan uyarıcı bir maddedir. Ancak günümüzdeki tedavi rehberlerinde metamfetaminin DEHB tedavisinde kullanılması desteklenmez. Yine de benzer etkinlik gösteren amfetamin-femetilfenidat gibi uyarıcı etken maddeler tedavide kullanılır. Uyarıcı diğer etken maddeler narkolepsi tedavisinde kullanılırken metamfetamin tercih edilmez. Amfetamin kullanımına bağlı oluşan en sık görülen yan etkileri arasında anoreksi, karın ağrısı, huzursuzluk, uykusuzluk hastalığı (insomnia), duygusal değişkenlik ve taşikardi (nabız artışı) bulunur.

Metamfetamin İçeriği Nelerdir?

Genellikle beyaz toz şeklinde olan metamfetamin toz şeklinde bir maddedir ve santral sinir sistemini uyarıcı özelliğe sahiptir. İlk olarak 1919 yılında Japonya'da üretilen metamfetaminin tedavi amaçlı kullanımı sınırlı olsa da bu madde çoğunlukla ABD ve Uzak Doğu'daki gizli laboratuvarlarda üretilir. Uluslararası kontrol altında olan bu madde amfetaminle yakından ilişkilidir. Kimyasal açıdan fenetilamin ailesinin bir üyesidir. Metamfetaminin kimyasal adı N-α-dimetilfenetilamin’dir. Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya Birliği’ne (IUPAC) göre maddenin tam kimyasal ismi N-α-dimetilbenzenetanamin’dir. Moleküler yapısında 10 karbon atomu, 15 hidrojen atomu ve 1 adet azot atomu içerir.

Metamfetamin Etkileri Nelerdir?

Güçlü bir uyarıcı madde olduğu için metamfetamin küçük dozlarda bile uyanıklığı ve fiziksel aktiviteyi artırır ve iştahı azaltır. Metamfetamin aynı zamanda çeşitli kalp ve damar sorunlarına neden olabilir. Kalp atış hızında artış, düzensiz kalp ritmi ve kan basıncında artış (hipertansiyon) dolaşım sistemi üzerindeki etkilerindendir. Vücut ısısının artması (hipertermi) ve kasılmalar aşırı doz kullanımında görülebilir ve hemen tedavi edilmez ise ölümle sonuçlanabilir. Dopamin seviyesini yükselterek öfori (yoğun mutluluk hali) etkisi olan metamfetamin beynin şartlanmasına neden olarak bağımlılık oluşturabilir.

Metamfetamin Belirtileri Nelerdir?

Metamfetamin, beyinde bulunan hücre reseptörlerine bağlanarak hücrelerde uyarı artışına sebep olur. Bu yüzden beynin haz merkezini harekete geçirerek dopamin salgısını arttırır. Bu olayla birlikte aşağıdaki klinik tablo ortaya çıkar.

 Yoğun enerji, coşku ve heyecan

Cinsel istekte artış

Halüsinasyon ve paronaya

Özgüven ve cesaret artışı

İştah azalması

Ani duygu durum değişikliği

Davranışlarda normalden fazla veya az tepki gösterme

Sıla Bebek  Olayı ve Gelişmeleri Baro Başkanı Anlattı Sıla Bebek Olayı ve Gelişmeleri Baro Başkanı Anlattı

Kalp hızında artış

Vücut ısısında ani artış

Paronaya veya halüsinasyon görme

Aşırı konuşma isteği

Sosyalleşme durumu

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK