Uşaklının sevinci kursağında kaldı. Murat Dağı’nda altın aranmasına gelen bakanlık engeline sevinen Uşaklılar bu kez de su kaynaklarına yönelen yeni tehlikenin endişesini taşıyor.  

Geçtiğimiz yıl, Banaz ilçesine bağlı Ayrancı (Comburt) köyünde Uşak’ın içme suyunun temin edildiği Küçükler Barajının tam tepesinde nikel arayan madencilik şirketi, Uşaklı çevrecilerin ve köylülerin tepkisi karşısında geri adım atmak zorunda kalmıştı.

Edinilen bilgilere göre; Zorlu Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Meta Nikel Kobalt Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ (META), Bu kez yine Uşak’a içme suyu sağlayan Küçükler Barajı ve Çokaran Mağarasının bulunduğu bölgede nikel çıkarabilmek adına, Uşak Çevre şehircilik ve İklim Müdürlüğü (Bakanlığı)’na ÇED taslağının onayı için başvuruda bulundu.

META Madencilik Tic. A.Ş.’nin ÇED başvurusunu değerlendiren TEMA Uşak İl Temsilcisi ve Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Tertip Komitesi Üyesi Prof. Dr. Barış Metin, bu başvurunun en az Murat Dağı’nda altın çıkarılması kadar önemli olduğunu ve Uşak’ın tamamen susuz bırakılması tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceğini belirtti.  

Metin, “META Madencilik Tic. A.Ş.’nin ÇED taslağında belirttiği faaliyet yeri; Uşak İli, Banaz İlçesi, Karacahisar Köyü sınırları içerisinde yer almakta olup, proje sahasının yaklaşık 31,5 km Güneybatısında Uşak İli, 22,5 km Güneydoğusunda Banaz İlçesi, 6,3 km Güneyinde Çamsu Köyü, 6 km Güneybatısında Ayrancı Köyü, 5,1 km Güneybatısında Küçükler Köyü, 4,5 km kuzeybatısında Karaağaç Köyü ve 2,5 km güneydoğusunda Karacahisar Köyü yer almaktadır. Faaliyet yerine en yakın yerleşim birimi faaliyet yerinin 2,1 km güneydoğusunda yer alan Banaz İlçesine bağlı Karacahisar köyüne ait bir konumdur.

Belirtilen lokasyon, bana göre, adı geçen şirketin geçen yıl Ayrancı (Comburt) köyünde yaptığı ve reddedilen ÇED raporu hazırladığı bölge ile çakışmaktadır. Yine de diğer çevre aktivisti arkadaşlarla incelyip son kararımızı vereceğimiz.

Tahmin ettiğim gibi çıkarsa Uşak’ın içme ve Banaz ilçemizin sulama sularına veda edeceğiz anlamına gelir. Biz bun asla izin vermeyiz” dedi.

Ulubey’de okul servis araçlarına trafik eğitimi Ulubey’de okul servis araçlarına trafik eğitimi

(SALİH KILINÇ/ ÖZEL HABER)

Muhabir: SALİH KILINÇ