Uşak İli Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı bugün askıdan iniyor. Ulu Cami ve Burma Cami çevresini düzenleyen dev projeden kimse memnun değil.

Uşak Belediyesi tarafından 21 Eylül’de askıya çıkarılan bugün proje indiriliyor. Projenin askıda kaldığı bir aylık süreçte bir çok kişi ve sivil toplum kuruluşlarının itiraz dilekçesi verdiği öğrenildi.

Uşak Belediye İşhanı’nda işyeri bulunan 17 esnaf ve proje kapsamında yıkılması planlanan 24 ev sahibi, ev ve işyerlerinin belediye tarafından yok yere ellerinden alınmak istediğini ileri sürdü.

Uşak Belediye İşhanı esnafları adına konuşan Sarraf Mustafa Peker, “Birkaç gün evvel Uşak belediye Başkanı Mehmet çakın ve yardımcıları işyerime geldi. Kendilerinden iş hanında bulunan 17 esnaf adına seçimlere kadar süre süre verilmesini istedim. Bizi hiç ciddiye almadı ve veremeyeceğini söyledi.

Belediye İşhanı esnafları olarak şu anda kiralık yer bulamadık. Satın alacağız. Ancak işyerleri alınacak gibi değil. Belediye benim işyerime 96 bin TL emlak değeri biçmiş. Bu parayla kiraya bile çıkamıyoruz” şeklinde yakındı.

Türk Sağlık – Sen Uşak Şube; “Tasarruf tedbirleri için yargıya başvurduk” Türk Sağlık – Sen Uşak Şube; “Tasarruf tedbirleri için yargıya başvurduk”

Proje kapsamında 24 evin de yıkılacağını ve ev sahiplerinin de ne yapacağını şaşırdığını söyleyen Peker, “Burasını belediye 1985 yılında örnek bina ilan edip ihale ile yüksek fiyatlarla satmıştı. Şimdi bizi çıkarmak için depreme dayanıksız olduğunu söylüyorlar. İş hanının ne zaman yıkılacağı da belli değil” dedi.

Yaklaşık 40 yıl önce yapılan Belediye İşhanının fotoğrafta görülen ve arkasında bulunan kısmı yıkılmayacak

İşhanının yarısı yıkılacak yarısı kalacak

proje kapsamında belediye işhanının sadece Ulu Cami karşıısndaki kımının yıkılacağını kaydeden Peker, "Buna da bir nalam veremedik. Binanın bizim bulunduğumz kısmı yıkılacak. beyaz eşya satıcıları ve arkada düğün salonu bulunan kısımlar kalıyor. Aynı zamnada yapılan binalrın bir bölümü depreme dayanıksız. Kaln iki kısmı dayanıklı. Sonra madem tursitlk bir alan için burası yıkılıyor. O binalar niçin kalıyor? anlayabilmiş değiliz" diye sordu.

Uşak İli Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı

Ulu Cami (Köme mahallesi, H.822/M.1419),  Burma Cami (Köme mahallesi, H.980/M.1572),  Kara Ali Camii (Özdemir mahallesi, H.925/M.1518-19),  Ali Ağa Camii (Işık mahallesi, H.1261/M.1845), Kurşunlu Camii (Aybey mahallesi, H.1174/M.1760),  Kırık Minareli Camii (Küçük Çarşı, H. 1268/M.1851),  Keleter Camii (Bozkurt Mahallesi, yapılış tarihi bilinmemektedir) , Hacı Kemal Türbesi (Köme Mahallesi, H.1321/M.1903), Paşa Han (Özdemir Mahallesi, H.1314/M.1898), Halitoğlu Hanı (Bozkurt Mahallesi, H.1310/M.1892), • Deve Hanı (İslice Mahallesi, yapılış tarihi bilinmemektedir),  Bedesten (Özdemir Mahallesi, 1901?) ,  Müderris Hacı Ahmed Efendi Kitaplığı (Özdemir mahallesi, H.1326/M.1909),  Birinci Arasta-İkinci Arasta (Özdemir Mahallesi, H.1877)  Ali Ağa Çeşmesi (Işık Mahallesi) H.1202/M.1788) gibi Uşak’ın merkezinde bulunan Uşak kentsel sit alanındaki I. grup taşınmaz kültür varlıkları yer alıyor.

Günümüzde Osmanlı yapı izlerini taşıyan Uşak Evleri’nden çok az kaldı. Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılmış  olan ve Osmanlı mimari özelliklerini taşıyan bu evlere Aybey, Işık, Karaağaç ve Kurtuluş mahallelerinde rastlamak mümkün.

Projenin 19 yüzyıldan kalan evlerin ruhunun günümüze kadar taşıyanları gelecek nesillere  aktarmayı belirtilen projenin amacı da Belediye işhanı nın olduğu  yerde  meydan  oluşturmak. Meydanın diğer ucu Aybey Mahallesi Kurt Sokak’a çıkıyor. . Burası meydan olduğu takdirde tarihsel yolculuğun yayan yapılacağı sokaklar oluşacak.

Kentsel sit alanını araç trafiğinden arındırmak yaya trafiğini arttırmak turistik değer kazandırmak amacıyla hazırlanan proje hayata geçtiğinde kent içi trafiği olduğu gibi değişecek ve Uşak’ta toplu taşıma yapan otobüslerin hattı da değişmiş olacak.

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK