Uşak'ta, Eğitim Sen Şube Başkanı Deniz Ertunç, Özel Eğitim Öğretmenleri Sendika Başkanı Özlem İlhan Balkan, Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Sinan Muşlu'nun katılımıyla bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile imzalanan "Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum" (ÇEDES) adlı protokole karşı önemli eleştiriler ve talepler dile getirildi. Deniz Ertunç, ÇEDES protokolünün eğitim sistemini iktidarın siyasal-ideolojik çizgisi ve dini-kültürel ihtiyaçları doğrultusunda biçimlendirmeyi hedeflediğini belirtti. Ayrıca, protokolün içeriğine ilişkin bazı önemli noktaları vurguladı:

Uşak Çarşamba pazarından 1000 TL’ye neler alınır? Uşak Çarşamba pazarından 1000 TL’ye neler alınır?

- ÇEDES ile öğretmenlik eğitimi bulunmayan kişiler "manevi danışman" adıyla okullarda görevlendirilecek.
- İzmir'de 842 okulda eğitim alanında "manevi danışman" ve çeşitli din görevlileri için dini telkin ve dinsel etkinlik alanı oluşturuldu.
- Protokolle vaiz, imam hatip ve Kur'an kursu öğreticilerinin, ilahiyat fakültesi mezunlarının eğitim kurumlarında "manevi danışman" olarak görev yapmalarının önü açılırken, öğrenciler okul içinde yeni din görevlileri ile karşılaşacaklar.
- ÇEDES ile öğrencilerin okul dışında Diyanet İşleri Başkanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı kamplarında da manevi danışmanlarla buluşmaları ve "değerler eğitimi" çalışmalarına katılmaları sağlanacak.
- ÇEDES ile tarikat ve cemaatlere öğrenciler devşirilecek.

Sinan Muşlu ise laik eğitimin önemini vurgulayarak, laik olmayan bir eğitim sisteminin bilimsel ve demokratik olamayacağını ifade etti. Ayrıca, çocukların itaat etmeye yönlendirildiği bir eğitim sisteminin demokratik haklarını savunamayacaklarına dikkat çekti. Muşlu, "eşit yurttaşlık" ilkesinin hayat bulması için devletin bütün inançlara eşit mesafede ve tarafsız olması gerektiğini belirtti. Son olarak, Eğitim Sen temsilcileri, 16 Eylül'de yapılacak olan "Laik Eğitim, Laik Yaşam, Eşit Yurttaşlık Mitingi"ne davet ederek, eğitim sistemi ve okulların siyasi egemen ideolojiye teslim edilmesine karşı mücadele çağrısında bulundular. Mitingin toplanma yeri Cumhuriyet Meydanı saat 16.00, miting yeri ise Gündoğdu Meydanı saat 17.00 olarak belirlendi.
 

Muhabir: Seher ZEYBEK