Uşak’ta iki alanda “Ölüler Şehri vardır. Birisi, merkez İlçeye Bağlı Altıntaş kayalarının bulunduğu “Leşler Kayası”, diğeri de Eşme İlçesi Düzköy’de bulunan “Mesotimolos”tur.

 Bugün, sizlere Uşak’a 46 kilometre uzaklıkta Eşme ilçesine bağlı Mesotimolos antik kentinde bulunan Lidya Uygarlığı döneminden kalma kaya mezarlarından bahsetmek istiyoruz.

Uşak Valiliği sitesinde yaklaşık 2500 yıllık kaya mezarları hakkında şu bilgiler yer almaktadır:

BİK Genel Müdürü Erkılınç “İnternet sitesi okurları bir günde nereye gitti?” BİK Genel Müdürü Erkılınç “İnternet sitesi okurları bir günde nereye gitti?”

“Bu beldenin adı çok defa Tmolos ile karıştırılmıştır. Düzköy’ün yaklaşık 300 metre kuzeydoğusunda yüksekçe bir tepenin tümülüs olduğu görülür. Etrafı yüksekçe tepe ve kayalıklarla çevrili bir vadinin çevresindeki kayalıklarda çok sayıda basit görünümlü tek odalı, sekili, kapıların bazıları dikdörtgen ve kemer kapılı olan kaya mezarlığına rastlamak mümkündür. Bunların Lidya Dönemi Uygarlığı’na ait mezarlar olduğu değerlendirilmiştir.

Uşak'ın Eşme ilçesinde kaya ev ve mezarları, volkanik kalıntılardaki ayak izleriyle kendini gösteren Lidya uygarlığı şehirlerinden Mesotimolos'un, yapılacak arkeolojik çalışmalarla turizme kazandırılması hedefleniyor.”

Uşak Ölüler Şehri2

Çevresindeki doğal güzellikler de bölgeyi cazip ev çekici hale getiriyor

Ne yazık ki bu güzel ve antik eser yıllardır tanıtlamıyor. Antik özelliğinin yanı sıra, çevresinde milyonlarca yıldır volkanik hareketlerin oluşturduğu peri bacaları benzer şekildeki oluşumlarda dikkat çekiyor.

Bölgedeki volkanik kayalarla çevrili vadide, Lidya şehirlerinden Mesotimolos'tan kalma kayalara oyulmuş ev ve mezarlar, volkanik kalıntılarda binlerce yıl öncesine ait insan ayak izlerinin görülebilmek mümkün.

Uşak Ölüler Şehri1

Bugün, Mesotimolos araştırılmaya ve incelenmeye muhtaç bir alan olarak bekliyor. . Bölgede eski medeniyetlere ait çok sayıda kalıntı var. Şu ana kadar ciddi anlamda bir araştırma yapılmayan bu tarihi yapı dokunulmayı bekliyor.

Yukarıda belirttiğimiz gibi bu eşsiz alanda bir an önce ciddi araştırmalar yapılarak bölge koruma altına alınmalı. Mesotimolos kaya mezarı, ancak çevresinde mutlak bu mezara gömülen insanların yasadığı kent alanları bulunması gerekir.

Bölge bir an önce koruma altına alınmalıdır.

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK