Uşak sanayisi ve ekonomisi üzerine görüşlerini sorduğumuz duayen Sanayici Bekir Güneşhan, Uşak sanayisi ve ekonomisinin bir fotoğrafını çekti. Ne yazık ki tablo hiç de iç açıcı değil.

Güneşhan’a göre ekonomik durum böyle giderse 2024 yılında her iki sanayiciden bir batık olacak. OSB’lerde geçen yıllara göre istihdam oranı yüzde 50 azaldı. Sanayici faiz batağına sürükleniyor.

İşte duayen sanayicinin Uşak sanayisi ve ekonomisi için çektiği fotoğraf:

Karahallı’da halk ekmek satışları başladı Karahallı’da halk ekmek satışları başladı

“Sessiz suskun sahipsiz ev kan ağlayan bir Uşak sanayisi”

“Sessiz, suskun, sahipsiz, umutsuz ve kan ağlayan Uşak sanayisi. Daha 6 ay öncesi Uşak Tekstil OSB’de genel kurul oldu. 600 sanayiciden sadece 50 civarında sanayici ve sanayi ile hiç ilgisi olmayan daire müdürleri ve kendileri anlatıp kendileri dinleyen azınlık ve iktidar temsilcileri her şeyin iyi olduğunu anlattılar. Ancak hem kendileriyle hem herkesin haliyle alay ettiler.

“Uşak sanayicisi bitik durumdadır”

Uşak sahipsiz, uşak iyi yönetilmiyor ve Uşak’ta siyasetin temsilcileri olmasa çalışanlar yönetse Uşak çok farklı yerde olur ve Türkiye’nin Almanya’sı olurdu.

Uşak sanayicisi bitik durumdadır. Böyle giderse bir yıl sonra her iki sanayiciden birisi batacaktır.

Arz yok, talep yok. İhracat kapıları kapalı ve rekabet şansımız yoktur. İç piyasa kan ağlıyor. En somut örnek; iki yıl önce bir kilo iplikle 10 kilo domates alırken bugün bir kilo iplik parası bir kilo domates parası etmiyor.

“Bir yılda çalışan sayısı yarı yarıya düştü”

Faizler can yakıyor ve bankalar para vermiyor. Onlarda biliyorlar ki; bu paraları kullananlar geri ödeyemez.

Sanayide geçen yıl istihdam edilen kişi sayısı ile bu yıl istihdam edilen çalışan oranı yüzde 50 küçülmüş durumdadır.

Kredi ve nakit olmayınca sanayiciler ya mal bozduruyor ya da faktöring şirketlerinden yüzde 100 faizle para alıyor. Bu durumda fabrikalar kapanıyor, el değiştiriyor ya da tefeciler için çalışıyor.

Balık baştan kokuyor ve ne yazık ki muhalefette yeterli destek çalışması yapmıyor.  Uşak Unutulmuş, Türkiye unutulmuş.

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK