14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimleri yapıldı. Beklenen sonuç alındı.
Seçimlerden sonra yaşamımızda neler değişti? Gelin birlikte bir göz atalım.
AK Parti seçimlerin galibi oldu. Ama baya bir oy kaybına uğradı. Bunun üzerine Genel Başkan ve Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı kabinesini bir iki isim dışında olduğu gibi değiştirdi.
CHP, her iki seçimde de kaybetti. Ama Genel Başkan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, “Muzaffer Komutan” edasıyla “Ben koltuğumu bırakmam” dedi. Kendileri değişmedi ama Parti Meclisi ve MKYK’yı nerdeyse olduğu gibi değiştirdi.
Peki, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Salihlerin, Ahmetlerin, Mehmetlerin, Alilerin, Velilerin, Ayşelerin, Fatmaların, Esmaların, Gülsümlerin hayatında ne değişti?
Mesela; bu yazınının yazıldığı gün Uşak’ta simit fiyatı değişti. 6 TL oldu
Kıymalı pide fiyatı değişti. 52 TL olan 250 gram normal kıymalı pide, peynirli, ıspanaklı ve kaşarlı pide 80 TL’ye fırladı.
Ekmek fiyatının 7 – 7,7 TL olması bekleniyor.
Akaryakıtın, çayın, pirincin, bulgurun, şekerin, sigaranın, alkolün, iğneden ipliğe her şeyin fiyatı değişti.
Peki T.C. vatandaşı olan bizler için neler değişmedi?
Asgari ücretimiz, emekli maaşımız değişmedi. Ne iktidar ne muhalefet vekillerimizin vatandaşa tavrı değişmedi. Seçim bitti. Hepsi vatandaşı unuttu.
Bankalara kredi kartı borcu ödeme alışkanlığımız değişmedi. Temelli borcu arttı.
Seçim önü ne güzel bir TOGG Kapadokyamız vardı. Yok oldu.
26 Nisan tarihinde bu köşeden şu yazıyı yazmıştım.
https://www.yesilsivasligazetesi.com/duzen-degisse-de-devam-et-abi-yabanci-degil
Bir de meşhur; “Ağam sen yine ağa kaldın. Ben yine Maraba oldum” hikâyem var ama neyse midenizi bulandırmayayım.
Bu festivalleri sarımsaklasak da mı yapsak sarımsaklamasak da mı yapsak?
Geçtiğimiz hafta sonu ilimizde 2 güzel festival birden yapıldı. Birisi gelenekselleşmiş hale gelen “Sivaslı Çilek Kültür ve Sanat Festivali’nin 35’incisi.
İkincisi Uşak Belediyesi UKAMER tarafından düzenlenen “Moda Fest” yani moda festivali.
Aslında festivalleri çok severim. Festivallerin düzenlenen yerleşim alanlarına yeni bir ruh kattığına ve canlılık getirdiğine inanırım. Eskiden Eşme Uluslararası Kilim festivali, dünyaya destan olurdu. Artık nerdeyse yok oldu gitti.
Düşünsenize.. Eşme Sivaslı, Karahallı gibi ilçeler adı sanı doğru dürüst anılmaz. Orada kimlerin yaşadığını kimse bilmez. Festival yapıldığı vakit herkes o ilçeden bahseder. Hayatı betonlaşmış ilçe insanı canlanır. Varlığını hisseder. Ünlü sanatçılarla tanışır, fotoğraf çektirir. O sapa bir ilçede yaşayan insan için ne kadar önemli olaylardır bunlar. Esnafı para kazanır. İlçesi ve varsa çilek gibi ürünü tanınır.
Gözlemlediğim kadarıyla Uşak Belediyesi tarafından düzenlenen “Moda Fest Moda festivali” de özellikle hanımların ve gençlerin yoğun ilgisi ile karşılandı. Şimdi belediyenin bunca borcu varken festival düzenlenmesi eleştirilebilir. Normaldir. Ama benim şahsi görüşüm, Uşak gibi taşra sayılan illerde kültürel ve sanatsal festival veya etkinlik düzenlenmelidir.
Biz, taşralıların betonlaşmış hayatına renk katacağı esnafın para kazacağı aşikârdır. Festivallere karşı değilim. Ancak ayağımızı yorganımıza göre uzatmak koşulu ile.
Örneğin geçen yılı neydi öyle? Bir genç fest, bir moda fest, bir gurbetçi festivali hemen ardından günlerse süren “Uşak’ın Kurtuluş’unun 100. Yıl Festivali” başımız dönmüştü. Tabi bu kadar çok etkinlik de belediye bütçesine zarar.
Bence kültürel ve sanatsal etkinlikler az ve öz olmalı. Biz taşralıların da yaşamına damga vurmalı. Belediye bütçesini de sarsmamalı.
Bu arada Uşak Belediyesi’nin AKM’de Uşak’ın öz evlatları ile düzenlediği sanatsal ve kültürel etkinlikler de çok hoşuma gidiyor. Geçmişte. Uşaklı ozanlarla şimdi olmayan Atatürk Spor Salonu’nda düzenlenen ve bütün Uşaklıların dört gözle beklediği, Uşaklı aşıkların konserleri, halk oyunları gösterileri, Uşak’ın yerel ve folklorik özelliklerin sergilendiği etkinlikler, Uşaklı için en büyük bayramdı.
İnşallah belediyenin düzenlediği AKM’deki kültürel ve sanatsal kurslardan yetişen Uşak’ın öz evlatları da o muhteşem günleri bize bir gün yeniden yaşatır.