Uşak ihya oldu demektir

Nüfus kâğıdı benden daha eski tek gazeteci Sayın Abdurrahman Yavuz Ağabeyimiz, Olay Gazetesi internet sayfasındaki köşede “Hava tugayını Kütahya’ya helikopter birliğini Isparta’ya kaptırdık. Bari bunu kaptırmayalım” başlığı altında çok güzel ve bana göre Uşak için hayırlara vesile olacak bir yazı kaleme almış. Kalemine sağlık.

Yazıda, “Uşak Hava Limanı’nı Geri İstiyor Platfotmu” adına Avukat Sayın Mustafa Kartufan tarafından dile getirilen Uşak Havaalanı’nın stokaj havaalanı olması işleniyor ve bu konuda Uşak’ı yönetenlere çağrıda bulunuyor.

Efendim, “Stokaj Havaalanı” da şu demekmiş: “Uçakların pandemi, parça beklenmesi, operasyonel, teknik vb. sebeplerle 1 hafta veya daha da uzun bir süre için uçuştan çekilerek bekletilmesi gerektiği hallerde stokaj havalimanı uygulaması söz konusu olmaktadır. Bekletilen bu uçakların motorlarının, gövdesinin sistemlerinin çeşitli etkenlerden (güneş, sıcak, soğuk, nem gibi) korunması gerekmektedir.”

Bu tanım bana yeterli gelmedi. Rahmetli Uğur Mumcu’nun meslek yaşamımda ilke edindiğim; “Bilgi sahibi olmayınca fikir sahibi olunmaz” prensibi ile stokaj havaalanlarını araştırdım. 2 deliye bir akıllıya sordum. Sonuçta iyi bir şeymiş. Şehrimize ekonomik olarak kazanç sağlayacak ve istihdamı artıracak bir olay olarak görünüyor.

Ayrıca şu anda T.C. sınırları içerisinde stokaj havaalanı olarak kullanılan bir yer bulunmuyor.

Uşak Havaalanı, ‘stokaj havaalanı’ ilan edildiği takdirde burada 365 gün uçmayan ve yorgun uçakların bakımı yapılacakmış. Abdurrahman Ağabeye katılıyorum. Bunu başka illere kaptırmayalım. Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığının önünde stokaj havaalanı yapılması için Uşak ve Sivas havaalanlarının dosyaları duruyormuş. İnşallah Uşak olur.

Bu arada çiçeği burnunda CHP Uşak Milletvekili Sayın Dr. Ali Karaoba’da TBMM’de ilk soru önergesini, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Sayın Abdülkadir Uraloğlu’nun cevaplaması istemi ile Uşak Havaalanı’nın stokaj havaalanı ilan edilmesi konusunda vermiş. Hayırlı olsun.

Ülkemizin ve kentimizin ekonomik verileri şu sıralar pekiyi gitmiyor. İnşallah tez zamanda düzelir. İşte ekonomik olarak sıkıntılı günler yaşadığımız şu sıralara Uşak Havaalanı’nın ‘stokaj havaalanı’ ilan edilmesi ne kadar güzel olur değil mi? Hiç olmazsa onlarca kişiye ekmek kapısı açılır. İstihdam artar. Kente gelen uçakların personeli kentte para harcar, esnafımız da kazanır.

Canlar’ bu iş olsun ya. Benim güzel Uşak’ımın ve Uşaklımın yüzü gülsün. Valimiz, belediye Başkanımız, milletvekillerimiz, iktidar partisi, muhalefet partileri, basını, halkı el ele verip bu konuda bir çalışma yapsak iyi olmaz mı?

Bana olur gibi geliyor. Hem de bal gibi olur.

Uşak Havaalanı çalışmalarına da haksızlık etmeyelim

Bu arada tarifeli sefer olmadığı için, Uşak Havaalanı’nda istihdam edilen personelin boş boş oturduğu ve devletten bedavadan para aldığı gibi bir izlenim oluşmuş. Bazı basın organlarında ve zaman zaman sosyal medya paylaşımlarında bu tür ifadelere rastlıyorum ve çok üzülüyorum.

Bir kere boş boş oturmaları, onların suçu değil, onların boş boş oturmasına neden olup milletin parasını boşuna ödeyen devlet büyüklerimizin suçudur.

Yalnız, Uşak Havaalanı personeli de kesinlikle boş boş oturmuyor. Tam tersi canla başla çalışıyor. Geçen yaz birkaç kez uğramış Uşak Havaalanı Müdürü Sayın İsmail Yıldız ile tanışmış ve çayını içmiştim.

Biz pistin yakınında çayımızı yudumlayıp sohbet ederken, 2 adet Rus yapımı dev yangın söndürme helikopteri su almak için hemen önümüze iniş yapmış ve su almışlardı. O esnada havaalanındaki hareketliliğin ve insanüstü gayretin canlı tanığı olmuştum.

Ayrıca, tarifeli uçak seferleri yok. Ama eğitim uçuşları yangın söndürme uçak ve helikopterleri derken yılda 6000 civarın uçak inip kalkıyor. Uşak havaalanı aslında çok hareketli ve İç Ege Bölgesinde stratejik öneme sahip bir havaalanı. Bunu da gözden kaçırmayalım lütfen.

Daha verimli kullanılması da ülkeyi yönetenlerin işidir diye düşünüyorum.