Eyyy Koca Uşaklı Gözümüz aydın!

Güney Çevre Yolu, Millet Bahçesi, Kayaağıl Termal Tesisi, Yeni şehir stadı, yıllarca standart dışı olduğu için resmi maç oynanmayan spor salonu, İzmir yolu Çatal dönemeçlerinde yapılması planlanan tünel projelerinden sonra, yeni bir çöp projemiz daha oluyor.

Uşak Belediyesi, mülkiyeti kendine ait 25 adet taşınmaz kirası için ihaleye çıktı.

https://www.yesilsivasligazetesi.com/usak-belediyesi-eski-ve-yeni-otogardaki-isyerlerini-kiraliyor

Buraya kadar her şey normal. Normal olamayansa ihaleye çıkan 25 taşınmazdan ilk üç işyeri. Bu işyerlerinin üçü de eski garaj civarı, yani ‘Çarşı Uşak’ projesi kapsamında kalıyor.

Belediyeye ait işyerinde duran kiracıların süresi dolduğu için yasa gereği belediye burası için ihale açmak zorunda diye öğrendim.

Hatırlanacağı üzere, eski adı Yakıt Sokak olan Şehit Aziz Güneş Sokak’ta (Eski pazaryerinin güneyinde telefoncu kulübelerinin bulunduğu sokak) işyeri bulunan vatandaşlar,  çarşı uşak projesine razı olduklarını kabul eden bir protokol imzalamışlardı.

Belediye, vatandaşlara “İşyerlerinizi boşaltın” demedi. Ancak, burasının yakın zamanda yıkılacağını düşünen mülk sahipleri ne kendileri işyerlerini değerlendirebildi ne de kiraya verebildi.

Zaten hayalet şehre dönmüş, kimsenin gelmediği, hiçbir ticari faaliyettin kalmadığı bir bölgede üzerine para versen kimse işyeri açmaz ki.

Uşak Belediyesi, ihaleye girip işyeri kiralamaya hak kazanan kiracılarıyla 3 yıl kira kontratı yapacağını ihale ilanında kendisi belirtmiş.

Olayların akışından benim anladığım, Uşak Belediyesi en az üç yıl daha ‘Çarşı Uşak’ projesini hayata geçirmeyecek. (Bana sorarsınız hayata geçmesi, üç yıldan fazla sürecek)

Böylece proje çöplüğüne dönen güzel Uşak’ımın bir projesi daha bu çöplükte yerini alacak. Bizde Uşak halkı olarak yine kendimizi kandırılmış ve mağdur hissetmeye devam edeceğiz.

Şimdi, ‘Çarşı Uşak’ projesi neydi? Dilerseniz kısaca bir hatırlayalım: Edinilen bilgilere göre; Ayakkabıcılar Çarşısı, kapalı pazaryeri ve eski otogarın bulunduğu toplam 36 bin metrekarelik alana; İzmir Bornova Form veya Afium Outlet ve Eğlence Merkezi tarzı 2 katlı bir AVM yapılacaktı.

Projede yeni yapılacak AVM’de 11 bin 750 metrekarelik kapalı inşaat alanı yer alıyor. Kalan 24 bin 250 metrekarelik açık alanda; otopark, spor alanları, gezi alanları ve yeşil alanlar yer alıyor.

İşyerlerinin 2 yıl içerisinde teslim edileceği ve 18 ay içerisinde kira yardımı da taahhüt edilmişti.

Yeni yapılması düşünülen modern AVM Projesinin toplam maliyetinin 600 milyon TL civarında hesaplandığı, bu bedelin 150 milyon TL’sinin Uşak Belediyesi tarafından karşılanacağı, 100 Milyon TL’sinin Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından karşılanacağı, kalan 350 milyon TL’nin de uygun taksitlerle bölgede işyeri bulunan esnaflardan tahsil edileceği de belirtilmişti.

Bu projede Uşak’ın bahtı gibi kara zamanlara kalırsa maliyetin çok artacağı ve yine milletin parasının çarçur edileceği kaçınılmazdır.

Çalışmayan emeklilere 5 bin TL sadaka reva görülürken, sırtını devlete dayayanların arasında emeklilerin de ödediği vergiler bulunan milletin paralarını keyfi harcamalarını da Allah’a havale ediyorum.

Bu kadar kan ve gözyaşı varken festival düzenlemek ne kadar doğru?

Uşak Belediyesi, gelecek hafta Cuma, Cumartesi ve Pazar günü, belediyenin tabiri ile “Cumhuriyetimizin 100. yılında efsane bir festival düzenliyor. Birbirinden özel etkinliklerle dolu dolu geçecek GençKuşakFest” için sponsor aradığını ilan etmiş.

Öte yandan Muş Belediyesi ’de geçen yıl ilkini düzenlediği ve uzun zamandır ikincisini düzenlemeye hazırlandığı “Geleneksel Kelem Festivali ve Sinan Akçıl konserini, İsrail’in saldırıları sonucu Gazze’de yaşanan insanlık dramı nedeniyle iptal etmiş.

İptal duyurusu da bizzat Muş Belediye Başkanı Sayın Feyat Asya imzasıyla yapılmış.

Kimseye “Şöyle yap böyle yap” demek haddime düşmez. Ancak, binlerce insan yaşamını kaybederken, ortalık kan gölüne dönmüşken Uşak’ta 3 gün boyunca festival düzenlemek de çok tartışmalara neden olacaktır diye düşünüyorum.”