Kabine toplantısı sonrası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilere Kasım ayında bir defaya mahsus 5 bin TL sadaka pardon zam vereceklerini, hem çalışan hem de emekli maaş olanların bu zamdan yararlanamayacağını açıklamış.

“Milletvekillerinin 2023 yılında aldıkları aylık maaş 73 bin 379 lira olarak belirlendi.

Son bir yılda milletvekili emeklilerine yapılan zam yüzde 176'yı buldu. Halen hem milletvekilliği yapan hem de emekli milletvekili olanların aylık geliri ise 125 bin 349 liraya yükselmiş oldu.

Bu hesaba göre; bir milletvekili aylık 73 bin 379 TL alıyorsa; 600 milletvekili ayda

73379 x 600 = 44 milyon 027 bin 400 TL alır. 600 milletvekilinin bu millete de yıllık maliyeti de;

44027400 x 12 = 528 milyon 328 bin 800 TL’ye çıkıyor. (yolluk, harcırah, mobilya ücretleri, danışmanlarına sekreterlerine ödenen paralar bu hesabın içinde değil)

Çalışamayan emekliye bir defaya mahsus 5 bin lira sadakayı uygun gören ve “Emekliyi enflasyona ezdirmeyeceğiz” diyen Cumhurbaşkanın çıplak maaşı 140 bin TL. (Beştepe sarayının günlük maliyetinin 15 milyon TL olduğu da söyleniyor)

Bu arada Cumhurbaşkanı “5 bin TL sadakayı çalışan emeklilere vermeyeceğini söylemişti ya. TBMM’de 2 yıl milletvekilliği yaptığı için emekli maaşı bağlanan ve üzerine emekli maaşı olarak 125 bin 349 TL alan milletvekili sayısı da 300 kişiymiş.

AK Parti Uşak Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi İsmail Güneş,

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan; emeklilerimize bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin Türk lirası ödeme yapmayı kararlaştırdık. Hem emekli olup hem de fiilen çalışmaya devam eden emeklilerimizi bu düzenlemenin dışında bırakıyoruz.

Yılbaşında emeklilerimizin durumunu tekrar gözden geçirecek, inşallah o zaman da her türlü fedakârlığı sergileyeceğiz.

Bütçemize toplam maliyeti 61 milyar lirayı geçen bu ödemeler, Kasım ayının ilk yarısı itibarıyla emeklilerimizin hesabına yatırılmış olacak” diye paylaşımda bulunmuş.

Sayın Güneş!

Çok ayıp, resmen biz emeklilerle dalga geçiyorsunuz. Bilesiniz ki emekli bir TC vatandaşı olarak bizimle kafa bulmanızı kınıyorum. Niçin emeklilere bu kadar düşmansınız? Anlamakta güçlük çekiyorum.

Dediniz ki; “Temmuz ayında emeklilere yüzde 25 zam yaptık.” Maaşımız yine 7500 TL’de kaldı. Sonra yok, “Eylül’de, yok 29 Ekim’de”“ diye bizlerin ağzına bir parmak bal çaldınız. Söylediklerinizin hiçbir gerçekleşmedi. Biz emeklileri kandırdınız. Şimdi bir defaya mahsus 5 bin TL sadakayla avutmaya çalışıyorsunuz.

Yılbaşında emeklilerimizin durumunu tekrar gözden geçirecek, inşallah o zaman da her türlü fedakârlığı sergileyeceğiz” buyurmuşsunuz.

Asgari ücretin net 11 bin 402 TL, açlık sınırının 12 bin 198 TL, yoksulluk sınırının 39 bin 733 TL olduğu bir ülkede 7500 TL maaşla yaşamaya çalışan emekliye 5 bin TL sadakayı layık görürken vicdanlarınız hiç sızlamıyor mu? Yılbaşında vereceğini 3- 5 bin TL ile ne fedakârlığı yapıyorsunuz? Anlayabilmiş değilim.

Ben 17 yaşında çalışmaya başladım. Emekli olabilmek için tam 30 yıl prim ödedim. Devletim bana; “Prim ödersen sana emekliliğinde insanca yaşayacağın bir maaş vereceğim” dediği için ben devletime güvendim. Benden 30 yıl kesilen primleri bana emekli maaşı olarak vermeniz boynunuzun borcuyken sadaka verip fedakârlık ayağı yapmanız milletin kendisi olarak çok ağrıma gidiyor.

Sayın Güneş!

Sizde hem vekil, hem emekli vekil olarak 125 bin 349 TL maaş alan 300 vekilden birisiniz. Milletin kendisi yeterince fedakârlık yapıyor. Milletin vekili olarak birazda sizler fedakârlık yapsanız nasıl olur?

Emekliye başınızın gözünüzün sadakası gibi bir şey lütfedip fedakârlıktan bahsediyorsunuz. Daha önce yaklaşık 10 yıl milletvekilliği yaptınız. Siz ve diğer AKP’li Uşak milletvekilleri Uşak için şu projeler zamanında yapılsaydı, inanın bugün emekliye sadaka yerine insanca yaşayacağı bir ücreti rahatlıkla verirdiniz.

Örneğin; 2013 yılında başlanan 29 kilometrelik çevre yolunun o dönemde maliyeti 80 milyon TL olarak bizzat dönemin bakanı açıklamıştı. Geçen 10 yılda maliyet 2,5 kat artarak 2 milyar TL’yi geçti.

Uşak Millet Bahçesi için 2020 yılında 30 milyon TL maliyet açıklanmıştı. Geçtiğimiz aylarda 300 milyon TL maliyetle ihaleye çıktı.

Yıllardır bir türlü yapılamayan, memleketiniz Eşme-Ulubey- Sivaslı- Gediz yolları için artan maliyetlerin kaç para olduğunu bilmiyorum.

Tüm bu projeler belirtilen süreçte yapılsaydı, maliyetler bu kadar artmaz, bu milletin parasını boşa harcamamış olurdunuz.

Devletim bana “Oku” dedi. Okudum. “Askere gel” dedi gittim devletim için er kişi niyetine 18 ay aslanlar gibi askerlik yaptım. “vergi öde” dedi. Ödedim. “Emeklilik primi öde. Seni insan gibi yaşatayım” dedi. Ödedim.

İnsanca yaşayacağım bir emekli maaşı bu ülkenin insanı olarak benim hakkım değil mi? Bir de “Emeklimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz” diyorsunuz. Üzerimden asfalt silindiri gibi geçtiniz. Biz emekliler yamyassı olduk. Bana sadakayı layık görenlere bende hakkımı helal etmiyorum. Burnunuzdan fitil fitil gelir inşallah.

“Ben de vekil ettim bar-i hudamı

O da kulu gibi zulüm ede mi

Orda söyletirler bir bir adamı

Kalsın benim davam divana kalsın.”

                                           “Pir Sultan Abdal”