Kalmadı tesellisi kurbanlık etin

Uşak’ta olanı biteni sizlere anında ulaştırmaya çalışan Uşak’ın İnternet haber sitesi; https://www.yesilsivasligazetesi.com/ olarak yayınladığımız bir haberde; Uşak’ta şu anda 5 TL’den satılan 210 gram ekmeğin, 17 Temmuz tarihinden itibaren 250 gram olarak 7,5 TL’den satılacağını duyuran ilk basın kuruluşu olduk.

Haber sitemiz, yaklaşık bir aydır Uşak’taki kurbanlık olarak satılan hayvan fiyatlarını da yakından takip ederek sizlere bildiriyor.

180 ekmeği kim yedi?

Hepinizin bildiği gibi, dün asgari ücret 11 bin 402 TL olarak açıklandı. Vatana hayırlı uğurlu olsun. Uşak Belediyesi’nden emekli Coşun Demir canımız bu açıklama üzerine şöyle bir hesaplama yaparak sosyal medya sayfasından yaparak yayınlamış:

Asgari ücret 8500 lira, ekmek 5 lira. 8500/5 = 1700 ekmek,

Asgari ücret 11.400 lira, ekmek 7,5 lira. 11.400/7,5 = 1520 ekmek”

Coşkun Canımız bu hesaplamaların altına da “180 ekmeği kim yedi?” diye sormuş. Ne yalan söyleyeyim? Bu soruya çok güldüm.  

Uşak’ta büyüklerimiz; “Allah kimseyi kuru ekmeğe muhtaç etmesin” derlerdi. Zamlar böyle devam ederse galiba kuru ekmeğe bile muhtaç olacağız. Şu an asgari ücret 11 bin 402 TL oldu. Ama görürsünüz 2 bilemediniz 3 ay sonra bu ücrette açlık sınırının altında kalacaktır. O açlık sınırının da boynu altında kalır inşallah.

Artık, fırıncı, toplu taşımacı, çaycı, kahveci, gazozcu ve pideci esnafına da diyecek sözüm kalmadı. Gidip hepsi ile konuşuyor ve dertleşiyorum. Esnafımız, bırakın kar etmeyi, ayakta zor duruyor ve yaşam mücadelesi veriyor. O karlı günler esnaf için de çok gerilerde kalmış.

TOGG, İHA, SİHA, TCG Anadolu, Kızılelma…. Birçok silah, gemi, uçak yapıyoruz. Ama hala kuru ekmeğin hesabını yapıyoruz. Yeni yüzyıla girerken ekmeğe, ete, süte, akaryakıta gelen zammı konuşmak, doğrusunu isterseniz artık yüreğimi acıtıyor. 21. Yüzyılda insanlar karnını nasıl doyuracağı kaygısı taşımamalı diye düşünüyorum.

Paran yoksa ibadetini bile tam yapamıyorsun

Diyanet İleri başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu “Kurban” kelimesinin anlamını şöyle açıklar: “Sözlükte yaklaşmak,  Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.”

Kurbanlık hayvan fiyatlarına göz attığımızda biraz etli küçükbaş hayvanlar 6 * 10 bin TL gibi neredeyse asgari ücret tutarında çok fahiş rakamlara ulaşıyor.

Büyükbaş hayvan daha da felaket 60 bin TL’den başlıyor. Uçuyor da uçuyor. Din İşleri Yüksek Kurulu’nun tanımına göre anlamı; “Allah’a yakın olmak” tı.

Kurbanlık hayvan alamayan insanımız, Allah’a nasıl yakın olacak? Eskiden Kurban bayramı için “Et bayramı” tabiri kullanılırdı. Şimdi birçok insanımız, simit bile alamazken, en kasaptan alarak ne de ibadetini yerine getirerek et yüzü görebilecek.

Artık, toplumumuzun çoğu meşhur şarkıyı şöyle söyleyecek:

“Tadı yok ne zamlı ekmeğin ne kurban etinin

Kalmadı tesellisi ne maaşın ne bayram ikramiyesinin”