Bildiğiniz gibi AK Parti Uşak Milletvekili Sayın İsmail Güneş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesidir.

Komisyonda Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesi görüşülürken Sayın Güneş,  Sayın Bakandan Uşak'ın içme suyu ihtiyacını çözecek olan “Gökkaya Barajı”nın yatırım programına alınmasını rica etmiş.

https://www.yesilsivasligazetesi.com/ak-parti-usak-milletvekili-ismail-gunes-gokkaya-baraji-yatirima-alinsin

Sayın Güneş’in Gökkaya barajının yatırım programına alınmasını istemesi neden benim dikkatimi çekti? Arz edeyim Efendim:

Ne zaman Uşak’ın içme suyu sıkıntısından konu açılsa;  Uşak Belediye Başkanı Sayın Mehmet Çakın; Uşak’ın uzun yıllar içme suyunu çözecek alternatif projenin Banaz İlçesi Bahadır köyü civarında yapılması planlanan Gökkaya Barajı olarak göstermişti.

Ancak Sayın Güneş’in Bakan Sayın Yumak’tan talebinden anlıyorum ki; Gökkaya Barajı konusunda  fiziki olarak hiçbir çalışma yapılmamış. DSİ 2. Bölge Müdürlüğü sayfasında Gökkaya Barajı ile ilgili; “Banaz Gökkaya Barajı İçme suyu İletim Hattı: Gökkaya Barajı kaynağından alınacak su 45 km uzunluğundaki isale hattı vasıtasıyla Uşak şehir merkezine yıllık 3,28 milyon m³ içme suyu verilecektir. Planlama çalışmaları tamamlanmıştır” bilgisi var.

Buradan da fizikken bu baraj konusunda henüz hiçbir çalışma yapılmadığını anlıyoruz. Zaten yatırım programında olmayan bir proje için bir çivi bile çakılmayacağını ilkokula giden çocuklar bile bilir.

Bu da demek oluyor ki; Uşak, içme suyu konusunda sıkıntı çekmeye devam edecek. Yağmur ve kar yağarsa su olacak. Yağmazsa susuzluktan kırılacak. Hatırlar mısınız? Bilmem. Bundan 14-15 ay önce sanırım 2022 yılının Ağustos ayında yağışlar olmadığı için Uşak olarak büyük bir su sıkıntısı yaşamıştık. Özellikle Kemalöz Mahallesinde günlerce su akmamıştı.

Kuyu sularının büyük bir bölümünde arsenik oranı yüksek olduğu için devre dışı kalmıştı. İşte o dönemde civar belediyelerin desteği ile sıkıntıyı atlatmıştık. Yağışlar yıldan yıla azalıyor. Kuyular çok masraflı, çoğunda suda arsenik oranı çok yüksek içilemeyecek derecede.

Bize umut olarak sunulan Gökkaya, Dikendere Zep vs gibi barajlar yatırım programında bile yok. Hafazanallah her an Uşak olarak büyük bir su kıtlığı yaşayabiliriz. Tehlike kapımızda. Devletimiz canı ne zaman isterse baraj yapacak. Uşak’ın su sorunu çözülecek.

Benim bir fikrim geldi. Rahmetli Kemal Sunal’ın, “Üç Kağıtçı” filmindeki gibi, “Ben istediğim an yağmur yağdırırım ha…” diyen bir Arif Efendi bulsak su sorunumuz çözülür mü? Başka çare kalmadı da.

“Bir o yana bir bu yana dönme şaşkın tenhalarda menhalarda bitmiş aşkın”

Bir önceki Uşak Belediye Başkanı Sayın Nurullah Cahan’ın seçim öncesi en büyük vaatlerinden birisi; “Kentpark”tı.

Sonra “Millet bahçesi” oldu. Hızır idi Yunus idi, Hızır idi Yunus idi” derken orasına cami kondurdular, burasından stadı kaldıramadılar,. Uşak’ın göbeğinde yaklaşık 110 bin metre kare alana ne yapacaklarına bir türlü karar veremediler.

Yumurta deliğe pardon 2024 yerel seçimleri gelince de koskoca Millet bahçesine bir otopark yapmayı akıl ettiler. Bahçe tarumar oldu. Müjanla ben ağlaşır olduk.

Şimdi aynı şey Çarşı Uşak projesinin başına geldi. Uşak Belediyesi Millet Bahçesi’nde olduğu gibi burayı da Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devretmiş. Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Çakın, geçenlerde burasının üç aşamada bakanlık tarafından yapılacağını duyurdu.

Tabi, pek fazla dile getirmese de bakanlık tarafından yapılacak proje yine değiştirilmiş. Açıklamadıkları için ne kadar değiştirildi? Bilgim yok. Yalnız projenin ilk tanıtımında her bir köşede devasa kuleler vardı. Vazgeçildi. Bornova Forum gibi bir şeyler yapılacaktı. Şimdi o projeden de vaz geçilmiş. Tam olarak ne olduğunu bilmediğimiz bir proje çıkmaz ayın son çarşambasında hayata geçecekmiş?

Hızır idi yunus idi

Hızır idi yunus idi.

Hızır idi yunus idi…

Uşaklılar olarak nereye ne yapılıyor? İyice şaşkına döndük. “Sen niye şaşırıyorsun? Birader” diye soracak olursanız, benim paramla ne yapıldığını bilmek istiyorum. Bu kadar basit.

Suyumuz Arif Efendi’ye emanet

Şehrimiz Allah’a emanet…

Suyumuz da tadımız da iyicene kaçtı.