Cumhurbaşkanlığı 2. Tur seçimlerinden 2 gün sonra Uşak’ın haber Sitesi https://www.yesilsivasligazetesi.com/ olarak 30 Mayıs’ta “Seçim derdi bitti geçi derdi başladı” diye bir haber yayınlamıştık. Haberde seçim sonrası Pazar fiyatlarında yüzde 20 -30 oranında bir artış yaşandığı, vatandaşların meyve sebze alamadığı, pazarcıların satış yapmakta zorlandığını işlemiştik.
3 Haziran tarihinde de yayınladığımız bir haberde Ege İhracatçıları Birliği (EİB) verilerine dayanarak; “Uşak İhracat ürünlerinde kan kaybetmeye devam ediyor” başlığıyla bir haber yapmıştık.
https://www.yesilsivasligazetesi.com/usak-ihracat-urunlerinde-kan-kaybetmeye-devam-ediyor
Haberde; Uşak il olarak geçmişte yakaladığı ihracat rakamlarını mumla arar oldu. Geçen yıl Mayıs ayında 27 milyon 517 bin 86 Dolar ihracat yapan Uşak ekonomisi, bu yılın aynı döneminde yüzde 4 düşüşle 26,3 milyon Dolar ihracat yapabildi” bilgisine yer verdik.
Gerçi sorun, sadece Uşak’ın değil, memleketin büyük sorunu. Dolar neredeyse 21, 5 TL, altının gramı 1300 TL’ye dayanmış. Ülkemizde ve dünyada tekstil sektöründe ekonomik sıkıntılar dip yaptı. Tekstil sektörü, ilimizde de pandemi krizi, Rusya – Ukrayna Savaşı, düşen alım gücü ve enerji krizi gibi krizlerden olumsuz etkilendi. İşveren de işçi de bu durumdan olumsuz etkilendi.
Seçim bitti, Ancak, ülkemizde yaşanan hayat pahalılığı vatandaşımızı; “Ne yapacağım?” diye kara kara düşündürür oldu.
İhracatta yaşanan yavaşlama, tekstil sektöründe yeni sipariş alımında çok sert düşüş yaşanmasına neden oldu. Satışlar azaldı ve bu durumdan en çok etkilenen işçiler oldu.
Şu anda Uşak tekstil OSB’de kayıtlı 17 bin, Uşak Deri ve Karma OSB’de 4 bin 500 civarında olmak üzere toplamda 21 bini aşkın işçi çalışıyordu. “Çalışıyordu” diyorum. Çünkü son günlerde ihracat ve satışlar düşünce kaç işçinin işsiz kaldığını gösteren bir kayıt henüz elime geçmedi.
Uşak’ta ekonomik sıkıntıları en çok hisseden tekstil işverenleri ve işçileri ama onların krize girmesi, Uşak’ta tüm ticari işletmelerin ve esnafın kriz yaşaması demektir.
Bir tekstil fabrikasında 100 işçi çalışıyorsa, bakmakla yükümlü olduğu ailesi, alışveriş ettiği esnaf, fabrikaya ulaşım sağlayan taşıma sektörü, inşaat sektörü, yemek sektörü hepsi olumsuz etkileniyor.
Yemek demişken, çok değil, bir iki yıl öncesine kadar, tanıdığınız bir esnafın işyerinin önünden geçerken, “Gel Allah aşkına sana bir yemek ısmarlayayım” diye kolunuza yapıştı mı mümkünü yok kurtulmazdınız. “Karnım tok, sağ ol” falan hiç dinlemezdi.
Garibim, şimdi bırakın size yemek ısmarlamayı, kendi yiyemiyor. Size yemek ısmarlamak istediği zaman tabldot yemek 8- 13 TL’ idi. Şimdi 40 TL’den başlıyor. 75 -80 TL arasına mal oluyor. Dikkat ettiniz mi o eskiden 4 -5 çeşit yemek veren tabldot lokantalarda eskiden oturacak yer bulamazdınız. Şimdi içerisi bomboş. Pek çoğu da kapanmış.
Kıymanın, kuşbaşı etin kilosu 320 TL civarında. Uşak’ta da işsiz sayısı her geçen gün artıyor. Uşak ekonomisini kurtarmak için derhal acil eylem planları yapılmalı ve uygulanmalı diye düşünüyorum.
Tabi, bunu derken de “Uşaklı işçim işsiz kalsın, yerine 3 -5 bin TL’ye Suriyeli, Afganlı işçi çalışsın” demiyorum. (Uşak’ta da bu konuda büyük bir rahatsızlık olduğunu söylemeden geçemeyeceğim)
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin yeni kabinesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini Mehmet Şimşek üstlenecek.
Şu an için yeni kabinede en çok başarılı olmasını istediğim Bakan Sayın Şimşek.’tir. Allah yardımcısı olsun. Uşak ekonomisi de freni tutmayan kamyon gibi yokuş aşağı hızla gidiyor.
Allah sonumuzu hayreylesin.