Çelenk sunumunun ardından bir konuşma yapan Uşak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zekai İnan şunalrı dile getirdi:

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ BASIN BİLDİRİSİ”

Önce insan diyen, insanı eşrefi mahlûkat olarak, yani yaratılmışların en şereflisi olarak gören herkes engelli kardeşlerimizin sorunlarıyla yakından ilgilenmek durumundadır.

Şeyh Edebali'nin, 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' sözü, bizim devlet geleneğimizin kilit taşıdır. İnsanın olmadığı yerde devletin de bir anlamı yoktur.

Ülkemiz, son 21 yılda engellilik alanında sessiz bir zihniyet devrimi gerçekleştirmiş, engelli vatandaşlarımızın sorunları konusunda çok büyük bir dönüşüme imza atılmıştır. Tüm engelli vatandaşlarımıza yönelik sosyal politikalarımız yardım eksenli değil hak eksenli bir anlayışla yürütülmektedir. Özellikle 2005 yılında Engelliler Kanunu bu alanda çığır açan tarihi nitelikte bir düzenleme oldu. Bu kanunla eğitim hizmetlerinden bakım hizmetlerine, istihdamda ayrımcılığın önlenmesine kadar engellilerimizi ilgilendiren pek çok konuda kendilerine hakları teslim edildi.

2010 yılında Anayasada yapılan değişiklikle engellilere pozitif ayrımcılık anayasal güvence altına alındı. 2013 yılında yapılan bir başka düzenlemeyle de tahkir edici ibareleri tamamen kaldırarak, engelli ifadesi sadece yazılı metinlere değil, zihinlere de yerleştirilmiştir.

Uşak üniversitesi'nden şenlikli açılış Uşak üniversitesi'nden şenlikli açılış

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızca Kasım 2023 tarihi itibariyle ilimizde 2031 engellimizin yakınlarına evde bakım ücreti ödenerek ailelerinin yanında bakımları sağlanırken; 2219 engelli ve engelli yakını vatandaşımıza da engelli maaşı verilmektedir.

Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonumuzca denetimler ve izlemeler yapılarak kamuya açık alan ve binalar erişilebilir hale getirilmekte olup bu kapsamda ilimizde 17 kuruluşa Erişilebilirlik Belgesi verilmiştir.

2014 yılı itibariyle engelli ve yaşlı vatandaşlara yönelik şehir içi toplu ulaşım ücretsiz seyahat uygulaması tüm Türkiye'de hayata geçirilmiş, bu kapsamda Belediye toplu taşıma araçlarından engelli vatandaşlarımız ücretsiz hizmet almaktadır.

Engelli bireyler ve ağır engelli bireylerin refakatçilerine şehirlerarası demiryolları ve denizyolları hizmetlerinden ücretsiz, yaşlı vatandaşlara ise yüzde 50 indirimli yararlanma hakkı getirildi.

Engelli kardeşlerimizin eğitimine yönelik ise, Engelliler Kanunu ile yapılan düzenlemeler sayesinde özel eğitim okullarında, özel eğitim sınıflarında ve kaynaştırma sınıflarında eğitim verilmektedir.

2003 yılında yayımlanan 4857 sayılı kanun ile engelli vatandaşlarımızın özel sektörde ve kamuda istihdamının önü açılmış 2012 yılında dünyada bir ilk olarak engelli kamu personeli seçme sınavı gerçekleştirilerek engellilerimizin daha adil bir sınav sistemi ile haklarına kavuşmaları sağlanmıştır.

Son 21 yılda engellilik alanında yapılan reform niteliğindeki uygulama ve hizmetlerle engelli ailelerinin, “Biz öldükten sonra engellimize kim bakacak” endişesi büyük oranda ortadan kalkmış oldu.

Engelli vatandaşlarımızın bizim gerçeğimiz bizim bir parçamız olduğunu kavramak ve buna göre tavır geliştirmek, okullarımızı, şehirlerimizi, sokaklarımızı, eğitim materyallerini yeniden düzenleyerek, yeniden inşa ederek engelli kardeşlerimizin eğitiminin önündeki engelleri tek tek kaldırmak hepimizin bir insanlık görevidir.

Bizler bu anlayışla ilimizde tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız ile birlikte engelli vatandaşlarımızın yeterliliklerini en üst düzeye çıkarmak ve bu konuda var olan toplumsal farkındalığı arttırmak için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle; engelli vatandaşlarımıza karşı toplum nezdinde karşılaşılan mevcut önyargıların kırılmasını ve engelli vatandaşlarımızın daha sağlıklı ve güvenli bir hayat sürmesini diliyoruz.”

(SALİH KILINÇ / HABER)

Kaynak: Bülten