Uşak’ın milli yemeği olan Uşak Tarhanası için ilk kez düzenlenen “1. Uluslararası Uşak Tarhana Festivali” yarın başlıyor.
İlimizde ilk kez düzenlenecek olan “Uluslararası Uşak Tarhana Festivali 19 Temmuz Cuma, 20 Temmuz Cumartesi ve 21 Temmuz Pazar günü Yeşil Karaağaç Yaşam Merkezi (Eski adıyla Karaağaç Göleti)’de düzenleniyor.
Festival süresince ünlü sanatçılar, daha da önemlisi Uşak’a emek vermiş çok sevdiğim yerel sanatçılar katılacak ve çeşitli etkinlikler yer alacak. Şimdi sizlere buradan programdan bahsedecek değilim.
Bildiğiniz gibi festivalin ikinci yani cumartesi günü, 32 ton tarhana pişirilecek. Bu sayede Uşak’ı Guinness Rekorlar Kitabına sokup tüm dünyada Uşak adından söz ettirilmek ve tanınırlığı artırılmak isteniyor. Bu da güzel bir şey.
Benim merak ettiğim, bu 32 ton tarhana ne olacak? Nasıl tüketilecek? Her ne kadar Uşaklı olarak tarhana millî yiyeceğimiz olsa da bu sıcakta 32 kilo tarhana nasıl tüketilecek? Çöpe mi gidecek?
Salı günü Muharrem Ayı’nın 10’u yani Aşure Günü. Sağ olsun gazeteci meslektaşım İbrahim Ethem Karahan eşi Sevgi Hocam, her yıl hayrına aşure yaptırırlar ve beni de mutlaka çağırır.
Bir haberden sonra saat 16.00 gibi İbrahim’in aşure dağıttığı kentsel dönüşüm alanındaki işyerine gittim. Uşak Belediye eski başkanlarından Sayın Mesut Apaydın’da oradaymış, biraz lafladık. Her zamanki gibi yine muzipliği üzerindeydi. Tam o sırada Uşak Belediye Başkanı Sayın Özkan Yalım’da geldi. Biri eski, iki yeni başkan arasında kaldım. Hoş beş derken güzel muhabbet oldu.
Sayın Yalım’a “32 ton tarhana ne olacak? Nasıl tüketilecek? Her ne kadar Uşaklı olarak tarhana millî yiyeceğimiz olsa da bu sıcakta 32 ton tarhana nasıl tüketilecek? Çöpe mi gidecek?” Şeklinde merak ettiğim soruları makineli tüfek gibi art arda sordum. Sorularımı şöyle cevapladı:
Uşak tarhananın başkenti
- “Tarhana, Uşak’ın en popüler yiyeceği olmasına rağmen bugüne kadar herhangi bir festival düzenlenmemiş. Uşak tarhananın başkenti. Benim seçim öncesi tarhana festivali konusunda taahhüdüm vardı. Her yıl temmuz ayının üçüncü cumasında bundan sonra “Uluslararası Uşak Tarhana Festivali” düzenleyeceğiz.
- Bu sıcakta tarhana yenir mi?
- Yenir. Tarhana bir çorbadır. Yazı kışı yoktur. Özellikle de Uşaklıysanız yazı kışı gündüzü gecesi yoktur. 24 saat yenir. Cumartesi günü 30 tonu aşkın tarhana aşçılarımız tarafından özel yaptırılmış bir kazanda pişirilecek.
Guinness rekorlar kitabı için gelecek şirket yetkililerin gözetiminde tarhanamız pişecek. Daha sonra özel olarak yaptırdığımız yaklaşık 100 bin goble bardaklarda pişirdiğimiz tarhanalar vatandaşlara dağıtılacak.
Tabi ki tarhana dağıtımı sadece festival alanında olmayacak. Askeriye, Uşak Aşevi gibi kurumalarımızın ad o günkü çorba ihtiyacını karşılayacağız. Ayrıca İsmetpaşa Caddesi ve Atapark gibi insanımızın yoğun olarak bulunduğu alanlarda da tarhana çorbamızı dağıtacağız.
Ne yalan söyleyeyim bu 32 ton tarhananın ziyan olması yerine insan kursağına girmesine çok sevindim. Sayın Yalım’a merakımı giderdiği için çok teşekkür ederim.
Haa… bu arada Uşak Belediye Başkanı Sayın Özkan Yalım, tüm Uşak halkını kendi ürünleri kendi öz yemekleri olan ve 3 gün sürecek olan tarhana festivaline davet ediyor.
Uşaklılara layık çok güzel bir program hazırladıklarını ve davetine uyup gelen Uşaklıların çok eğleneceğini söylüyor.
Sayın Yalım, Yeşil Karaağaç Yaşam Alanı’nda üç gün boyunca sürecek “1. Uluslararası Uşak Tarhana Festivali” gelmek isteyen vatandaşlar için ücretsiz araç kaldıracağını da belirtiyor.
Uşaklıların gelmesi için daha ne yapsın?