Kuzey Amerika'da ortaya çıkan ve geyiklerde görülen ölümcül bir virüs, geyikler arasında hızla yayılmaya başladı. 'Zombi geyik' adıyla anılan hastalık, geyiklerde salya akıtma, uyuşma, zayıflatma ve tökezleme gibi etkilerle ölümlerine yol açıyor. The Guardian'ın haberine göre, ABD'nin kuzey eyaletlerinden Wyoming'deki Yellowstone Parkı'nda geyiklerde bu hastalık tespit edildi.

ABD federal kurumu Fish & Wildlife'ın eski hayvan sağlığı şefi ve veteriner Dr. Thomas Roffe, Yellowstone parkındaki bu hastalığın büyük bir kamu uyandırma çağrısı olduğunu belirtti. Roffe, "Bu vaka, CWD'yi daha önce olmadığı kadar geniş çapta ilgi odağı haline getiriyor. Bu, çok büyük ekolojik sonuçları olan bir hastalık” dedi.

Uşak’ta 2. Sürdürülebilir Nefroloji Sempozyumu Uşak’ta 2. Sürdürülebilir Nefroloji Sempozyumu

Zombi Geyik

Hastalığın insanlara bulaşma riski nedeniyle endişe uyandırdığını söyleyen uzmanlar, hastalığın ölümcül, tedavi edilemez ve son derece bulaşıcı olduğunu vurguluyor. Dr. Cory Anderson, "Ne bulaştığı hayvanlardan ne de kirlettiği ortamdan onu yok etmenin etkili ve kolay bir yolunun olmaması da endişemizi artırıyor" ifadelerini kullandı.

Yellowstone'daki geyiklerin bölgedeki birçok hayvan popülasyonunu beslediği ve bu nedenle diğer hayvanların da bu hastalık riski altında olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, hastalığın yayılmasının önlenmesi için acil tedbirler alınması gerektiğini vurguluyor.

Editör: Seher ZEYBEK