Cem Özdemir, Almanya'nın önde gelen siyasetçilerinden ve Yeşiller Partisi'nin (Birlik 90/Yeşiller) önemli isimlerinden biridir. 21 Aralık 1965 tarihinde Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletine bağlı Bad Urach kentinde doğan Özdemir, Türkiye’den göç eden Tokatlı bir ailenin çocuğudur. Eğitim ve siyasi kariyerindeki önemli adımlarıyla tanınan Özdemir, Almanya'nın Gıda ve Tarım Bakanı olarak görev yapmaktadır.

Cem Özdemir, sosyal pedagoji alanında eğitim aldıktan sonra 1987 yılından itibaren eğitimci ve serbest gazeteci olarak çalışmıştır. Siyasi kariyerine 1981 yılında Yeşiller Partisi'ne üye olarak adım atmış ve partinin çeşitli kademelerinde görev almıştır.

  • Yeşiller Partisi'nde Eş Başkanlık: 2008-2018 yılları arasında Yeşiller Partisi'nin eş başkanlığını yapmıştır.
  • Ulaştırma Komitesi Başkanlığı: 2018-2021 yılları arasında Ulaştırma Komitesi'ne başkanlık etmiştir.
  • Gıda ve Tarım Bakanı: Aralık 2021'den itibaren Almanya'nın Gıda ve Tarım Bakanı olarak görev yapmaktadır.

Özdemir'in siyasi kariyeri, Almanya'da önemli bir yer tutmaktadır. 1989-1994 yılları arasında Yeşiller Partisi'nin Baden-Württemberg eyalet yönetiminde görev yaptıktan sonra, 1992 yılında göçmen hakları için kurulan Immi-Grün grubunun kurucuları arasında yer almıştır. 1994-2002 yılları arasında Almanya Federal Meclisi'nde Yeşiller Partisi'ni temsil etmiştir.

Miss Turkey Güzeli idil Bilgen Kimdir? Kaç Yaşında ,Nereli Miss Turkey Güzeli idil Bilgen Kimdir? Kaç Yaşında ,Nereli
  • Avrupa Parlamentosu: 2004 yılında Avrupa Parlamentosu'na seçilen Özdemir, burada Dış İlişkiler Komisyonu üyeliği yapmış ve CIA'in Avrupa'daki gizli tutukevleri ve uçuşlarına yönelik iddiaları araştıran komisyonun başkan yardımcılığını üstlenmiştir.

Cem Özdemir'in politik görüşleri ve duruşları, Almanya'da dikkat çekici bir şekilde öne çıkmıştır:

  • Ermeni Soykırımı: Ermeni Soykırımı'nı soykırım olarak tanıyan karar tasarısının Federal Meclis'e taşınmasını sağlamış ve bu kararın kabul edilmesinin ardından ölüm tehditleri almıştır.
  • Kenevirin Yasallaştırılması: Kenevirin yasallaştırılmasını savunan Özdemir, bireylerin özgür bir toplumda kendi kararlarını vermesi gerektiğini belirtmiştir.
  • Türkiye ile İlişkiler: Türkiye ile ilgili eleştirileri ve ziyaretleri, zaman zaman tartışmalara neden olmuştur.
Kaynak: Bülten