Miss Turkey birincisi Bingöl’e atandı Miss Turkey birincisi Bingöl’e atandı

1990 yılında Tekirdağ'da doğan Alper Çankaya, Türk tiyatro ve dizi sektöründe adından sıkça söz ettiren genç bir oyuncudur. Ankara'da lise eğitimini tamamlayan Çankaya, akademik hayatına Gazi Üniversitesi İktisat Bölümü'nde başlamış ancak ardından tiyatro tutkusunu takip etmek üzere Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü'ne geçiş yapmıştır.

Bilkent Tiyatro'sunda birçok önemli yapımda rol alan Alper Çankaya, Aleksey Burago, Daniel Irizarry gibi tanınmış yönetmenlerle çalışma fırsatı bulmuş ve John Uecker'in Method Acting, Susan Main'in Linklater Voice Seminerlerine katılarak oyunculuk yeteneğini geliştirmiştir.

2016 yılında ise Shangai Theatre Academy'de geleneksel Çin operası eğitimi alarak uluslararası bir perspektif kazanmıştır. Tiyatro kariyeri boyunca Bilkent Çocuk Tiyatrosu'nda da eğitmenlik ve reji asistanlığı gibi görevler üstlenmiştir.

2017 yılında mezun olduğu Bilkent Üniversitesi'nden sonra, Ankara'da "Sahne 367" adlı tiyatro topluluğunu kurmuş ve sahne sanatları alanında çalışmalarını sürdürmüştür.

Oyunculuk kariyerinde de başarılar elde eden Alper Çankaya, "Vatanım Sensin", "Baba", "Biz Kimden Kaçıyorduk Anne?", "Cam Perde" gibi önemli yapımlarda rol almıştır. Özellikle "Cam Perde" filmindeki performansıyla 42. İstanbul Film Festivali'nde 'En İyi Erkek Oyuncu' ödülüne layık görülmüştür.

Tiyatro ile sinema arasında başarılı bir denge kuran Alper Çankaya, gelecekte de Türk sahne ve ekran sanatlarında adından söz ettirmeye devam etmeyi hedeflemektedir.

Kaynak: Bülten