Uşak Tekstil OSB’de tekstil üretimi yapan fabrikalar, tekstil sektöründe birkaç yıldır yaşanan ekonomik dar boğaz yüzünden ne yapacağını şaşırmış durumda. 

Yeşil Sivaslı İnternet Haber Gazetesi olarak görüştüğümüz tekstil üreticileri isim vermediler. Ama şu anda Uşak Tekstil OSB’de üretim yapan 13 şirketin konkordato mühleti nedeniyle Uşak Asliye Hukuk Mahkemelerine baş vurduğunu ve bu sayının daha da artmasını beklediklerini belirtiler.

Sanayiciler, Şirketler, parasal sıkılaşma ve likidite sorunlarıyla boğuşurken konkordato başvurularında artış yaşanıyor. Uşak’ta 2024 yılı Ocak – Ekim ayları arasında 11 şirket için geçici konkordato kararı verildi.

Ayrıca, bugün itibarıyla 13 şirketin geçici konkordato talebiyle Asliye Hukuk Mahkemelerine başvuru yaptıkları, Uşak Tekstil OSB’de gündemi en çok meşgul eden konuların başında geliyor.

Uşak'ta KAZA 3'ü Çocuk 6 kişi yaralandı Uşak'ta KAZA 3'ü Çocuk 6 kişi yaralandı

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Uşak’ta da tekstil sektörü artan maliyet ve yüksek enflasyon nedeniyle dara boğaza girdi. Mısır, Tunus gibi Afrika ülkelerinde işçilik 200 Dolar’ın altında olduğu için dünya tekstil sektörü bu ülkelere kaymaya başladı. Türkiye tekstil sektöründe geri plana itildi.

Avrupa’da pazar daralması yaşayan sektör, yeni pazarlar bulmakta büyük sıkıntı yaşıyor. Uşak’ta birçok tekstil fabrikası, üretimi oldukça azalttı. Vardiya sayıları düştü. Birçok işçi işsiz kaldı.

Uşak Teksti̇l 1

Uşaklı dericilerin de durumu iyi görünmüyor

Geçen yıl ihracatta yüzde 20’lik düşüş yaşayan deri konfeksiyonun 2024’ün yılının ilk 10 ayında kaybı yüzde 30’u geçti. Yani talepte yüzde 40 daralma yaşandı.

Rusya pazarında yüzde 70, Ukrayna’da yüzde 90 düşüş yaşayan deri konfeksiyoncular, destek gelmezse 2025 yılında ayakta kalamayacaklarını belirtiyorlar. 2024 yılında Uşak’ta da 3 deri firması için mahkemeler tarafından konkordato mühleti verildi.

Muhabir: SALİH KILINÇ